Gasse Wonen 60 jaar: Anne Gasse aan het woord

60 jaar design woonadvies- en styling

Speciaal voor het 60 jarig jubileum zijn wij eens terug gegaan in de geschiedenis met niemand minder dan Anne Gasse. Voormalig eigenaar en dochter van de oprichter van Gasse Wonen.


Het begin van Gasse op de Dorpsstraat 74 in Mijdrecht

“Mijn vader (Gerard Gasse) was altijd al geïnteresseerd in de handel en de meubelhandel in het bijzonder. Na zijn middelbare school, behaalde hij zijn middenstandsdiploma en leerde het meubelvak bij Maarsseveen in de Bilt. Banken stofferen, tapijt leggen, meubels maken: hij kon en deed het allemaal met heel veel plezier. 

Mijn moeder (Nel Gasse-Miltenburg) was een dochter van een groenteboer. Zij heeft van jongs af aan in groentewinkels gewerkt. Na haar schooltijd bleef zij ook in de retail werken, want zij hield erg veel van de leuke klantencontacten.
 
opening-in-1964_copy600x600
Opening_Gasse_op_de_Dorpsstraat_74_in_1964_600x6002
gerard-en-nel-opening_600x6001
Opening_nieuwbouw_Dorpsstraat_74_20-11-1968_600x6001
opening-in-1964_copy600x600
Opening_Gasse_op_de_Dorpsstraat_74_in_1964_600x6002
gerard-en-nel-opening_600x6001
Opening_nieuwbouw_Dorpsstraat_74_20-11-1968_600x6001

100m2 winkelruimte met volledige collecties

Op 15 januari 1964 traden mijn ouders in het huwelijk. Zij gingen direct hard aan de slag om op woensdag 26 februari 1964 hun ‘Speciaalzaak Woninginrichting G. Gasse’ te kunnen openen (zie uitnodigingskaart). 

De speciaalzaak was gevestigd in een ‘geheel gemoderniseerd pand’ aan de Dorpsstraat 74 in Mijdrecht: zo’n 100 m2 winkelruimte waar zij een volledige collectie woninginrichting presenteerden. Van meubels en woontextiel tot woonaccessoires (zie foto’s van het pand en de inrichting). Terwijl mijn moeder overdag in de winkel de klanten hielp en ’s avonds gordijnen naaide, bezorgde mijn vader de meubels bij de klanten, legde tapijt of hing gordijnen op.


‘100 m2 winkelruimte met volledige wooninrichting collecties’

 

Twee keer verhuizen in de eerste 10 jaar


Het bedrijf groeide en het pand was al snel te klein. Daarom verrees vier jaar later op dezelfde locatie een nieuw, veel groter pand dat op 20 november 1968 feestelijk werd geopend (zie foto). 

Maar ook dit pand werd al snel te klein. Daarom werd in 1973 het pand voor de fabricage van betonplaten van Cees van Geijn op de Bozenhoven 53 in Mijdrecht gekocht en ingrijpend tot meubelzaak verbouwd. 

Het was de bedoeling dat de woninginrichtingsspeciaalzaak in zijn geheel naar dit pand verhuisde. Maar (zoals je op de oude foto’s kunt zien) woonden wij boven de zaak in de Dorpsstraat en mijn ouders konden niet zo snel een geschikte huurder voor de benedenetage vinden. De beslissing was toen snel genomen: mijn vader ging met woonmeubelen en woningtextiel naar het nieuwe pand op de Bozenhoven 53 en mijn moeder ging op de oude locatie verder met een slaapkamerspeciaalzaak.

Dat was toen best een gewaagd besluit, want in 1973 waren er nauwelijks nog slaapkamerspeciaalzaken. Maar het was de juiste keuze, want de zaak was zeer succesvol en groeide door. Totdat na de aankoop van de buurman en vervolgens een deel van de volgende buurman een slaapkamerspeciaalzaak ontstond van bijna 2.500 m2. Het bedrijf van mijn moeder behoorde hiermee toen tot de grootste slaapkamerspeciaalzaken van Nederland! In 1992 wilde mijn moeder het rustiger aandoen en werd de slaapkamerspeciaalzaak verkocht (en het pand vervolgens verhuurd) aan Morpheus slaapvoorlichters.


‘Mijn moeder had de grootste slaapkamerspeciaalzaak van Nederland.’

Gasse_pand_600x600
gasse_collectie_600x600

De meubelzaak op de Bozenhoven 53 in Mijdrecht

Mijn vader bouwde ondertussen vrolijk verder aan zijn bedrijf aan de Bozenhoven 53. Hij werd een Intermeubel vestiging en was een tijdje ook aangesloten bij Mustering. De collectie bestond uit moderne woonmeubelen en woningtextiel in het midden tot hogere segment. Al snel voerde hij diverse bekende merken, zoals Gelderland, Jori, Rolf Benz en Pastoe.

Het pand was in eerste instantie een L-vorm (zie foto). Maar al snel werd (voor al die meubelen, slaapkamermeubelen én matrassen die steeds moesten worden af- en aangevoerd) een groot magazijn aan het pand gebouwd (zie foto). Hiermee verkreeg het pand een U-vorm. In 1995 was de laatste grote verbouwing en werd ook het middenstuk bebouwd. Het pand kreeg een volledige make-over van een bekende interieurarchitect voor meubelzaken: Nick Rijper. En dat was het moment dat ik tot de zaak toetrad.
Gasse_pand_600x600
gasse_collectie_600x600

Mijn begin in de meubelzaak

Ik was geboren en getogen tussen de meubels en had van jongs af aan altijd in het bedrijf gewerkt. Van stickers plakken, folders rondlopen en koffie zetten voor klanten, tot meegaan op inkoopbezoeken, klanten helpen en de administratie doen. Het was mijn vaste bedoeling om het bedrijf na mijn studie over te nemen. Tótdat ik ging studeren en leerde over interessante internationale bedrijven en mooie marketingformules. Ik ging verder met Nederlands Recht en Fiscaal Recht en begon direct na mijn studie als International Tax Lawyer bij KPMG Meijburg. Maar in 1995 besefte ik dat ik op de verkeerde weg zat. Ik heb mijn baan opgezegd en begon op 1 juli 1995 in het bedrijf van mijn vader, toen Gasse Meubelen.

Alhoewel ik tussen de meubels ben opgegroeid, duurde het even voordat ik mijn draai in de meubelzaak van mijn vader had gevonden. Ik moest hierin toch mijn eigen weg vinden en mijn eigen talenten volgen. Zo werden wij in 1997 lid van Topform en stootten de sector woningtextiel af. Wij gingen ook langzaam maar zeker naar een hoger meubelsegment en werkten steeds meer samen met steeds minder merken. Ook het internettijdperk werd al snel aanvaard. Een mooi voorbeeld hiervan is onze URL: gasse.nl! Maar het echte verschil kwam pas in 2004 na een zeer intensieve studiereis met mede-meubelretailers naar New York.


‘Ondanks mijn jeugd tussen de meubels, duurde het even voor ik mijn draai had gevonden.’


2004-2022: van meubelspeciaalzaak naar Experience Center


In New York werden wij onder leiding van een retaildeskundige ondergedompeld in alle concepten die New York te bieden heeft. Van winkel- en horecaconcepten tot wijkconcepten. Ik kwam herboren terug. Met onze focus op het hogere meubelsegment, specialisatie en internet waren wij eigenlijk al een tijdje conceptmatig aan het werken. Maar na mijn reis naar New York besefte ik dat wij hiermee op de goede weg zaten en ben hiermee vervolgens (nu volledig bewust) verder gegaan.

Dit uitte zich niet alleen in de specialistische keuze van onze merken en meubels, maar ook in de inrichting van de winkel. Het conceptmatig werken kwam optimaal tot zijn recht door een goede presentatie op internet en (vanaf 2006) Google Adwords. Maar het ging pas écht goed na de introductie (in 2010) van de eerste website die wij van A tot Z zelf konden vullen en bijhouden (de vorige websites waren erg statisch). Wij kozen voor de presentatie van slechts 9 merken (Rolf Benz, Leolux, Gelderland, Castelijn, Bert Plantagie, Hülsta, Pastoe, Jori en Stressless), die allemaal hun eigen home/ nieuws-/ product-/ actie- en outletpagina hadden. Uiteraard volledig in lijn met de presentatie in de winkel en ieder met een eigen Adwords campagne. Het werd zo’n succes dat wij drie maanden na live gaan werden gebeld door inkoopcombinatie Euretco: hoe het toch kwam dat de omzet zo spectaculair was gestegen!

 
60_jaar_gasse_wonen_1600x500

Ultieme vorm van specialisatie

Dit succes leidde in 2012 tot de ultieme vorm van specialisatie: de opening van het Rolf Benz Experience Center. De eerste ter wereld! Met (toen) maar liefst 1.000 m2 Rolf Benz collectie en specialisatie. In een showroom ontworpen dóór de Rolf Benz architecten, vóór de Rolf Benz collectie. En gepresenteerd (en vertegenwoordigd) door een eigen website met Rolf Benz in de URL: www.rolfbenzexperiencecenter.nl. In de jaren die daarop volgden, hebben wij ons Experience Center verder uitgewerkt en bijgeschaafd. Totdat het uiteindelijk uitgroeide tot het grootste Rolf Benz Experience Center ter wereld!

Naast het Rolf Benz Experience Center zijn wij ons ook verder gaan specialiseren in Leolux en Hülsta met een grote Leolux Select Store en het Hülsta Kastencentrum NL. Met een paar andere merken die hun eigen specialisatie hadden op het gebied van eettafels, verlichting, tapijten en woonaccessoires, ontstond zo een mooi specialistisch wooncentrum met een geheel eigen gezicht.

En dat geheel eigen gezicht, werd vooral ook ingevuld door het Gasse Team! Een fantastisch zelfsturend team dat zeer deskundig is en zeer toegewijd aan het belang én het interieur van de klant. Iedere bezoeker komt in een warm bad terecht en het team stopt niet met zijn advies, totdat de klant 100% tevreden en met het perfécte interieur naar huis gaat.
 

Tijd voor mijn waardige opvolger

En toen was het in 2022 ook voor mij tijd om het rustiger aan te doen. Ik heb mijn bedrijf overgedragen aan een waardige opvolger: Corné van Waaij. Een goede beslissing, want Corné ging vol enthousiasme met Gasse Wonen en het Rolf Benz Experience Center aan de slag. Zodat het ook de komende decennia nog heel veel klanten kan voorzien van een prachtig interieur.
gasse_teams_anne_60_jaar_600x600
gasse_teams_anne_60_jaar_600x600
Rolf
leolux
Hulsta
Spectral
Pode
Occhio